Lezing over euthanasie en dementie

Wanneer:
23 september 2021 @ 19:30 – 21:00 Europe/Amsterdam Tijdzone
2021-09-23T19:30:00+02:00
2021-09-23T21:00:00+02:00
Waar:
De Vroone
C D Vereekestraat
74 4421CE Kapelle
Kosten:
Gratis
Contact:
Jose van Rijsbergen
06-19926112

Hoe lijden mensen aan dementie? Je kunt lijden aan het vooruitzicht van aftakeling. Ook kun je lijden door het verlies van geheugen, identiteit en het vermogen je eigen leven vorm te geven. Bij dementie treden er vaak stemmings- en gedragswisselingen op, wat voor mensen heel uitputtend kan zijn. Ook kunnen mensen met dementie fysieke problemen ervaren, denk aan benauwdheid.

En dan hebben we nog het lijden van de naasten, die hun “geliefde” langzaam verliezen. En dus in een rouwproces komen, waar de omgeving misschien niets van begrijp.

Euthanasie is onder bepaalde voorwaarden toegestaan, ook bij mensen met dementie. Een belangrijke voorwaarde is dat het voor een arts ‘onomstotelijk’ moet vaststaan dat euthanasie de wens alleen van jou is en niet van je naasten (wel met steun van je naasten). Vooral bij verder gevorderde dementie is dat lastig aan te tonen.

Eén van de voorwaarden is een schriftelijke wilsverklaring (of wilsbeschikking) waarin het euthanasieverzoek staat beschreven. Wat kun je zelf doen om vooraf bij leven je zaken zo te regelen dat zelf de regie kan houden? Uiteraard binnen alle regels en voorwaarden. Wat kun je bespreken met je naasten en/of je huisarts?

Op deze avond delen José van Rijsbergen (Leefmeester en RegisterExecuteur) en Cobi Kempe (Zorg in Rouw) hun tips en ervaringen voor eenieder die met dementie of een euthanasiewens te maken heeft.

Deze avond is vrij toegankelijk en er staat een kop koffie of thee voor u klaar.

Locatie; De Vroone – CD Vereekestraat 74 – Kapelle. Aanvang: 19.30 tot 20.30 uur.

Wees welkom, vooraf aanmelding is fijn. Aanmelden kan via info@cobikempe-zorginrouw.nl of via de site www.jouwlaatstelevensfase.nl/agenda.